Nacht van de Levensbeschouwing 2021 - Zin in Muziek!
Dr. Dan Hassler-Forest, universitair docent aan de afdeling Media- en Cultuurwetenschappen in Utrecht
We zijn allemaal met Disney opgegroeid. Net als bij Wibi Soerjadi, hebben The Lion King, Aladdin en Mulan vaak een bijzonder plekje in ons hart. Maar terwijl we als kind intens genoten van deze films, ontging de diepere boodschap ons vaak.
(meer…)
Alain Verheij | Theoloog, schrijver en spreker
Muziek, we kunnen niet meer zonder. We luisteren ernaar op de fiets, in het park, tijdens het koken. Soms met aandacht, maar meestal gedachteloos. Toch werpt een aandachtige beluistering van deze nummers een nieuw licht op de gedachtenwereld die erachter schuilgaat.
Dr. Sonja Aalbers | Muziektherapeut en docent
Depressie is een actueel thema. Veel jongvolwassenen en studenten kampen met depressieve gevoelens, en door de coronaperiode is dit alleen nog maar verder aangewakkerd. Toch is het niet direct nodig om terug te grijpen op medicijnen, zware antidepressiva of psychiatrische inrichtingen. We kunnen namelijk ook gebruikmaken van muziektherapie. Muziek brengt ons tot rust, maakt ons vrolijk, en geeft ons een opgewekt gevoel.
Jaap de Kok | Professioneel dirigent, organist en klavecinist
Wietse Ouwejan | Professioneel organist en klavecinist
UITVERKOCHT | Johann Sebastian Bach, het is één van de grootste componisten aller tijden. Zijn werk is al bijna 300 jaar oud, maar spreekt nog steeds veel mensen aan: Bach-concerten worden pijlsnel uitverkocht, het ‘Erbarme Dich’ uit zijn Matthäus Passion staat al jaren op de nummer 1 in klassieke toplijsten, en hij klinkt op stationspiano’s door heel Nederland. Bach is dus niet meer weg te denken uit de wereld van de muziek.
Dr. Robert Harris | Musicus én wetenschapper
Wat als we niet meer naar muziek kunnen luisteren? Niet meer naar Bach, Aznavour of ABBA? Voor velen klinkt dit als een doemscenario, maar voor slechthorenden is dit de realiteit: zij kunnen niet probleemloos van muziek genieten.